Paluu 90-luvulle

28.03.2021


Hiki valui, Discossa pauhasi Madonna ja Michael Jackson. Suomi pärjäsi mäkihypyssä ja keihäänheitossa. Euroviisuissa olimme aina hännänhuippuna. Kuntosalit, vyölaukut ja solariumit tulivat muotiin. Purjehduskengät jalassa ja farkut piti vetää "kohtuullisen" ylös. Paidat olivat räikeän värikkäitä. Baarissa sai oluen muutamalla markalla. Kyllä, elettiin 1980-lukua ja sen loppupuolta. Oli heinäkuinen sunnuntai alkuilta n. 20.45 ja oli pakko päästä KY:lle (silloinen nuorisodisco Helsingissä). Kiire oli bussilla kaupunkiin, nimittäin, klo. 21 jälkeen jono KY:lle oli sietämätön, joskus lähes 100m. Niin siis sunnuntai iltana. Kyllä ja maanantaina aamulla oli koulua. Tosin kuppilat menivät silloin jo aiemmin kiinni kuin nykyään. Elettiin todellakin aikakautta, jolloin kuppilat olivat täynnä joka päivä, oli sitten sunnuntai tai tiistai. Ihmisillä oli rahaa mitä käyttää ja sitä käytettiin. Viisaimmat tekivät tilinsä 80-luvulla ja lopettivat työntekonsa tämän jälkeen.

Itse aloitin 3,5 vuoden opiskelut vuonna 1989. Ei ollut vielä harmainta aavistustakaan mitä tuleman pitäisi opiskeluiden jälkeen. Kaikki oli vielä hyvin, kun opiskelut alkoivat. Pikku hiljaa siirryttäessä 1990 luvulle, alkoi näyttämään hieman pahemmalla taloustilanne. Kun sitten lama todella iski päälle, oli vielä epäselvempää, mitä aikuisena tekisi. Oli oikeastaan pakko tehdä, mitä vaan sai tehdä. Kaikki näytti todella pahalta 90-luvun alussa.

1980-luku oli siis huimaa nousukautta, jolloin pankista sai lainaa, kun vaan kävi tapaamassa pankinjohtajaa, joka rahaa oikein tuputti. Pankista ulos lähtiessä, oli käytännössä rahat taskussa tai salkussa. Siitä sitten suoraan asunnon ostoille. Ihmiset ketkä asunnon hankkivat juuri 1980-luvun lopussa lainalla, eivät mitenkään pystyneet kuvittelemaan aikaa, mitä oli tuleman. Samaan aikaan moni perusti yrityksen, koska aikakausi innoitti rikastumiseen. Velkoja taattiin toisten puolesta, rikastumisen varjolla. Mitä kävi? Tuli se kammottava 1990- luku, jonka tänä päivänäkin hieman vanhemmat ihmiset muistavat.

Vuosina 1991−1995 tehtiin lähes 200 000 konkurssia, kun valtava rahoituskriisi iski Suomeen. Velat moninkertaistuivat ja korot nousivat pilviin. Korkotasot huippivat siellä 15%:n tienoilla ja kun työttömyysaste oli pahimmillaan 17% luokkaa, niin moni ei kestänyt konkursseista syntynyttä taakkaa ja häpeää, ja elämä päättyi oman käden kautta. Itsemurhatilastot olivat kaksinkertaiset nykypäivään verrattuna. Pahimmillaan asuntojen hinnat puolittuivat. Se oli sitä kultaista 1980-lukua ja synkkää 1990-luvun alkua. Vastaavanlaisia aikoja ei sittemmin ole nähty ja toivottavasti ei nähdäkään.

Lähes koko 2000-luku ollaan eletty valtavaa nousukautta, lukuun ottamatta v. 2007-2009 pankkikriisiä. Tosin se taantuma ei ollut mitään verrattuna 1990-luvulla koettuun. Sen jälkeen olemmekin taas eläneet jonkinmoista nousukautta, kunnes tuli vuosi 2020. Vuonna 2019 asuntovelallisilla oli velkaa keskimäärin n. 100 000€. Viime vuosina on nähty asuntovelallisia, joiden velka hipoo 300 000€:a. Noin 400 000 suomalaisella on maksukykyhäiriöitä. Noin miljoonalla asuntokunnalla on velkaa. Noin 200 000 tuhannella asuntokunnalla on velkaa 200 000€. Nämä tiedot ovat siis ennen vuotta 2020.

Nyt eletään alkuvuotta 2021. Nousukautta on ollut n. 20 vuotta. Kaikki tietävät mitä vuonna 2020 tapahtui. Suomi, Eurooppa sekä koko maapallo ajettiin käytännöllisesti alas. Mitä tapahtuu vuosina 2021-2025? Kuinka moni jää työttömäksi ja tuleeko konkurssiaaltoja? Sitä me emme tässä vaiheessa vielä tiedä. Riskit ja ennakkomerkit ovat kuitenkin pelottavat. Jos nämä, ei toivotut tapahtumat tulevat ja jostain syystä korot nousevat, tuleeko 1990-luvun tapahtumat toistumaan? Onhan sanontakin olemassa; historia toistaa itseään. Osa ihmisistä on ollut valppaina korkojen suhteen ja hankkinutkin lainoihinsa ns. korkokaton. Jos jotain tapahtuisi, niin selviäisikö?

Ajatellaanpa asiaa tarkemmin. Ostat 300 000 euron asunnon. Otat lainaa 200 000€. Asunnon kulut lainanlyhennyksineen on karkeasti arvioiden 1200€/kk. Tähän kun lasketaan muut elinkustannukset niin kuukausikulut ovat n. 2000€/kk. Entäpä, jos tulee työttömyys? Entäpä, jos käy 1990-luvun historian toisto, jossa pahimmillaan asuntojen hinnat jopa puolittuivat. Maksat siis 200 000€ asuntolainaa, jossa itselläsi on 150 000€:n omistus. No nämä ovat tietysti kauhuskenaarioita. Entäs, jos korot nousevat täysin samalla tavalla, kuin 90-luvun alussa, täysin yksipuolisella päätöksellä? Korotkin aikoinaan vaan nostettiin, yksimielisesti. Mitä silloin todella tapahtui? Puhutaankin Koiviston konklaavista, joka ei ehkä kestä päivän valoa.

Selvennys oheisella videolla yllä olevalla videolla.

Vuosi 2020 osoitti sen, että kaikkea voi tapahtua. Elämme tällä hetkellä hyvin pitkälti samanlaista aikakautta kuin silloin 90-luvun alussa. Kaikki tietävät, mitä v. 1994 tapahtui. Suomessa oli äänestys EU:sta. Yksi ratkaiseva tekijä oli, että sanottiin ja luvattiin taloudellinen tuki juuri asioille, mitä 1990-luvulla tapahtui. Euroopan talous- ja rahaliitosta ei enää äänestettykään, vaan Suomi sinne vietiin hallituksen toimesta. Entäs nyt sitten? Kuten olen tekstissä kirjoittanut mitä voi tapahtua vuosina 2021-2025, jota en pidä siis lainkaan mahdottomana. Jos nämä kauhuskenaariot tapahtuvat, niin kuka tulee ehdottamaan seuraavaa ratkaisua? Onko se uusi maailmanhallitus, niin kuin 1990-luvulla oli EU? Taas luvattaisiin pelkkiä etuja. Tällä hetkellä merkit ovat vain liian samankaltaiset kuin silloin aikoinaan 1990-luvulla. Suomen valtion velkataakka on kolminkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Taloutta ajetaan alas todella kovaa vauhtia. Ei puutu enää kuin konkurssiaallot ja työttömyyden kasvu, joka todella näyttää pahalle. Tämän jälkeen, kun velkojat haluavat rahansa takaisin, niin korot noussee. Suomen valtion velat omistaa loppupeleissä yksittäiset eliittipankkiirit.

Itse en asiaa pelkää, olen huolissani muiden ihmisten puolesta. En tiedä tulevaisuuden tapahtumista, mutta taloudelle tapahtuu varmasti jotain. Toivon hartaasti ihmisten puolesta, että kirjoitukseni on täysin väärässä, enkä manaile "piruja" seinälle. Mutta jos tapahtuu, niin ne pirut hyppivät ihmisten seinillä.

Miettikää tarkoin, mitä haluatte. Äänestämällä voitte vaikuttaa tuleviin tapahtumiin.

Kristallipuolue.fi